Danes je 22.7.2024

Input:

Revizijski postopek v javnem naročanju

1.10.2019, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

14.17 Revizijski postopek v javnem naročanju

mag. Boštjan J. Turk

Revizijski postopek v okviru javnega naročanja je ena izmed najpogosteje uporabljenih oblik pravnega varstva v postopkih javnega naročanja. Začne se tedaj, ko Državna revizijska komisija (DKOM) od naročnika prejme zahtevek za revizijo.

Ta najprej opravi predhodni preizkus zahtevka za revizijo, v katerem preveri določene okoliščine, denimo, ali je bil zahtevek vložen pravočasno, ali vsebuje vse obvezne sestavine, ki jih zakon zahteva, ali ga je vložila legitimirana oseba, ali je zahtevek dopusten, ipd.

V naslednji fazi sledi zbiranje procesnega gradiva s strani DKOM. Ta v revizijskem postopku izvede vse dokaze, za katere presodi, da bodo pripomogli k zakoniti in pravilni odločitvi o zahtevku za revizijo. Pri tem pa ni omejena le na dokazne predloge vlagatelja, izbranega ponudnika in naročnika.

DKOM lahko v okviru revizijskega postopka skliče tudi ustno obravnavo, pridobi strokovno ali izvedensko mnenje in opravi druga dejanja, ki so potrebna za ugotovitev določenega dejstva. Ustno obravnavo izvede z namenom pridobitve natančnejših