Danes je 21.9.2023

Input:

Javno naročanje v praksi 4/2021

8.12.2021, Vir: Verlag DashöferČas branja: 7 minut

Javno naročanje v praksi 4/2021, 8. 12. 2021

Odgovarjala je odvetnica Miriam Ravnikar Šurk (Odvetniška pisarna Ravnikar Šurk)

 

Transkript klepetalnice v pdf obliki si lahko prenesete tukaj.

Pri analizi trga je bilo ugotovljeno, da bi strojno in programsko opremo lahko zagotovil samo en dobavitelj. Iz previdnosti smo se odločili za postopek javnega naročila male vrednosti in ne za postopek s pogajanji brez predhodne objave. Naj dodam, da bi bila programska oprema licenčna, »licenčnina« bi se plačala kot enkraten znesek. V fazi priprave navodil za naročnike smo naleteli na izziv, saj potencialni ponudnik (dobavitelj naprave in potrebne programske opreme) »pogojuje« oddajo ponudbe s predhodno sklenitvijo sporazuma, v katerem bi opredelil oz. drugače opredelil določena razmerja. Npr. v RD zahtevamo najmanj 12-mesečno garancijo, v sporazumu bi želeli opredeliti, da se garancija nanaša na aparaturo pod določenimi pogoji uporabe naprave (npr. pri uporabi preko deklariranih protokolov garancija ne bi veljala), za programsko opremo bi v sporazumu opredelili da gre za neprenosljivo licenco in podobno. Kaj sploh smemo narediti v tem primeru?

Vsebine razpisne dokumentacije v tej fazi postopka praviloma ni dovoljeno spreminjati. V kolikor naročnik ni v časovni stiski, predlagam, da se postopek ustavi ter v ponovljenem postopku spremenijo določbe razpisne dokumentacije in/ali osnutka pogodbe tako, da bo ustrezalo predmetu javnega naročila.

Zahvaljujem se za odgovor glede »pogojevanja potrencialnega ponudnika«. Razpisna dokumentacija še ni objavljena. Če prav razumem, naj bi jo »prilagodili« temu ponudniku?

Če je dejansko to edini ponudnik na trgu (upoštevajte celotno EU!), potem boste razpisno dokumentacijo morali nekoliko prilagoditi. V nasprotnem primeru namreč javnega naročila ne boste mogli oddati.

Pri izvajanju javnega naročila bi moral naročnik predhodno izvesti določena gradbena dela oz. pripraviti prostor, v katerega bi nato izbrani ponudnik lahko montiral napravo. Naročnik z deli zamuja, kar posledično lahko pomeni, da ponudnik ne bo mogel pravočasno namestiti in testirati vgrajene opreme. Se lahko v tem primeru podaljša rok dobave?

Da, rok se lahko z aneksom podaljša. V aneks je potrebno jasno napisati, da je razlog za podaljšanje na strani naročnika.

Izbran ponudnik (v RD smo zahtevali kot finančno zavarovanje menico) nas