Danes je 22.7.2024

Input:

Javno naročanje v praksi 3/2022

4.4.2022, Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

Transkript klepetalnice v pdf obliki lahko prenesete tu.

V okvirnem sporazumu, sklenjenem z več ponudniki, med katerimi se odpira konkurenca, je določeno, da se bo v primeru, da bo naročnik našel ugodnejšo ponudbo na trgu, naročilo oddalo na trgu (ponudniku, ki ni stranka okvirnega sporazuma). Je to v redu?

Ne, ni. Ko se sklene okvirni sporazum, so stranke določene in naročnik ne more mimo pogodbenih strank naročati na trgu.

V sklopu JN s pogajanji smo edinega ponudnika, ki lahko sodeluje na tem naročilu, pozvali k oddaji ponudbe za izvedbo predmetnega naročila. V specifikaciji naročila smo navedli, da mora biti ponudbena cena fiksna za trajanje celotne pogodbe (5 let). S tem se ponudnik ne strinja in želi 1x letno usklajevanje cen z inflacijo. Merilo za pogajanja je zgolj ponudbena cena. Ali lahko v sklopu pogajanj spremenimo tudi to dikcijo ali je bolje, da izpeljemo nov postopek JN?

Čeprav se zdi, da gre za manjšo spremembo, temu žal ni tako. Če bi bilo v prvotni RD objavljeno takšno usklajevanje, bi morda bili zainteresirani tudi drugi ponudniki. Predlagam, da postopek ustavite in začnete novega.

Pripravljamo JN za zaščitno opremo. Ali lahko izpeljemo dva ločena postopka – posebej za zaščitne maske za enkratno uporabo in posebej za zaščitna oblačila, ki so namenjena večkratni uporabi? Ponudniki na trgu so različni.