Danes je 22.7.2024

Input:

Javno naročanje v praksi 1/2021

28.4.2021, Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

Transkript klepetalnice v pdf-ju lahko prenesete tukaj.

Imamo hipotetičen primer. V primeru, da se javno naročilo objavi kot pridržano javno naročilo (31. člen ZJN-3) in lahko predmet javnega naročila izpolni samo en gospodarski subjekt – ali gre v tem primeru za neupravičeno omejevanje konkurence? Ali bi potencialni vlagatelj uspel z revizijskim zahtevkom?

V primeru pridržanih javnih naročil gre za možnost, da naročnik povabi k sodelovanju le invalidska podjetja in zaposlitvene centre, kot jih določa zakon, ki ureja zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov, ter socialna podjetja in podjetja s socialno vsebino, kot jih določa zakon, ki ureja socialno podjetništvo. V primeru pridržanega javnega naročila lahko gospodarski subjekt odda del javnega naročila v podizvajanje le invalidskim podjetjem in zaposlitvenim centrom, kot jih določa zakon, ki ureja zaposlitveno rehabilitacijo in zaposlovanje invalidov, ter socialnim podjetjem ter podjetjem s socialno vsebino, kot jih določa zakon, ki ureja socialno podjetništvo) in pod pogojem, da to navede v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila. Zakon torej govori o več gospodarskih subjektih, kar pomeni, da bi moral naročnik k sodelovanju povabiti več takih subjektov. Je pa seveda drugo vprašanje, ali vsi ti subjekti izpolnjujejo pogoje, ki jih je objavil naročnik.   

Ali je dokumentacija, pridobljena v okviru preverjanje trga ali strokovnega dialoga (64. člen ZJN-3), informacija javnega značaja? Najlepša hvala