Danes je 20.6.2021

Input:

Smernice za ponudnike pri javnem naročanju

29.4.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2.2.1 Smernice za ponudnike pri javnem naročanju

mag. Boštjan J. Turk

V postopkih javnega naročanja morajo ponudniki, če želijo biti uspešni, upoštevati tako postopkovne kot tudi vsebinske zahteve konkretnega javnega naročila. V tem prispevku opozarjamo na nekaj najbolj pomembnih smernic, ki naj se jih ponudniki pri javnem naročanju držijo.

Pazljivost glede zamude

Prvo pravilo, ki naj se ga ponudnik drži, je, da s ponudbo ne zamudi. Prepozne ponudbe namreč naročnik, ne da bi jih sploh odprl, vrne ponudniku. Zamuda roka pri predložitvi ponudbe torej predstavlja rdečo luč za konkuriranje pri javnem naročilu, ne glede na to, kako dobro je pripravljena in kako ugodna je za naročnika.

Lahko pa ponudniki, med rokom za oddajo ponudb, naročniku postavijo vprašanje v zvezi s konkretnim javnim naročilom, in sicer od trenutka objave javnega naročila, pa do pet dni pred potekom roka za oddajo ponudb. Na tako vprašanje mora naročnik odgovoriti najkasneje v treh dneh, odgovor pa mora posredovati vsem ponudnikom, pri čemer ne sme razkriti, kateri ponudnik je postavil vprašanje.

Ob upoštevanju vprašanj, lahko naročnik do poteka roka za oddajo ponudb tudi dopolni razpisno dokumentacijo, vendar mora pri tem tudi ustrezno podaljšati rok za oddajo ponudb in dejstvo, da je bila dokumentacija