Danes je 21.9.2023

Input:

Nov Pravilnik o poslovanju sistema EZR države in občin

29.6.2020, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Ali se lahko osnovna šola zadolži pri EZR?

 OŠ se lahko zadolži pri upravljavcu EZR občine (likvidnostno), če je občina vzpostavila sistem upravljanja sredstev sistema EZR občine, hkrati pa se lahko OŠ, če je občina zaprla svoj EZR občine in prešla v sistem EZR države, zadolži pri upravljavcu sredstev sistema EZR države.

 Smo dijaški dom, ustanovitelj je Vlada RS, ali se lahko zadolžimo pri Upravljavcu EZR države in kakšne so obrestne mere?

 Dijaški dom je kot državni posredni PU vključen v sistem EZR države, zato se lahko zadolži pri upravljavcu EZR države. Postopek pridobivanja teh virov je enostaven, ni več dvofazen. Zadolževanje pri Upravljavcu EZR države je bolj ugodno kot pri poslovni banki, saj ni stroškov vodenja kredita ali odobritve. Obrestne mere so zelo ugodne, objavljene so na spletni strani ministrstva za finance. Trenutna OM je za enoletno posojilo je 0,27 %.

 Koliko občin je že vključenih v sistem EZR države?

 V sistem EZR države je danes vključenih 25 občin (primeri: Komenda, Mengeš, Krško, Središče ob Dravi, Žiri, Pivka, Duplek, Markovci, Črna na Koroškem Dobrovnik, Solčava, Bohinj, Kamnik,Dolenjske toplice, Mokronog –Trebelevo,