Danes je 22.7.2024

Input:

Javno naročanje v praksi 4/2022

16.9.2022, Vir: Verlag DashöferČas branja: 5 minut

Javno naročanje v praksi 4/2022

Spletna klepetalnica, 16. 9. 2022. Odgovarjala je odvetnica Miriam Ravnikar Šurk.

Transkript v pdf-ju si lahko prenesete tu.

Komu je treba vročiti zapisnik o pogajanjih v postopku naročila male vrednosti? Vsem ponudnikom? Je v redu, če se zapisnik predloži preko sistema eJN, skupaj s pozivom k naslednjemu krogu pogajanj?

Zapisnik se vedno vroča vsem ponudnikom, ki so oddali ponudbe. Zapisnik je potrebno vročiti v petih delovnih dneh – lahko tudi obenem s pozivom, če boste to storili v roku.

Kdaj lahko naročnik in izvajalec podpišeta pogodbo o NMV? Isti dan, ko nastopi pravnomočnost (torej šesti delovni dan), ali šele naslednji dan?

Priporočam, da se pogodba podpiše naslednji dan po pravnomočnosti.

Kot javni naročnik naj ne bi smeli sklepati pogodb za nedoločen čas. Na določenih lokacijah, kjer imamo poslovne prostore, za internet ni možno izbrati drugega ponudnika kot podjetje XY, ki pa noče niti slišati, da bi sklenili pogodbo za določen čas. Pravijo, da gre za tipsko pogodbo, ki je ne prilagajajo in je v skladu z njihovimi pogoji poslovanja.

Kako naj naročnik ravna v takih primerih? Kaj / kje je pravna podlaga, da naročniki ne smemo sklepati pogodb za nedoločen čas? Za okvirne sporazume je jasno določeno v ZJN-3, medtem ko za pogodbe ni.

Res je, zakon ne določa, da se lahko pogodbe sklepajo le za določen čas. Predlagam sklenitev okvirnega sporazuma z enim ponudnikom za 4 leta in odpiranjem konkurence.

Ali je, ko gre za skupno ponudbo, treba  skleniti pogodbo z vsemi ponudniki ali le s poslovodečim ponudnikom?

Kot pogodbene