Danes je 19.6.2024

Input:

Javno naročanje po odprtem postopku (2. del)

4.4.2017, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 4 minute

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Zanima me, če lahko naročnik, ki prejme vse nesprejemljive ponudbe - cene so višje od zagotovljenih finančnih sredstev, z rebalansom proračuna, ki ga sprejme za najugodnejšo ponudbo, to ponudbo izbere, ostale ponudbe pa, ki so višje od sprejetega rebalansa, izloči.

Zakon določa, da lahko naročnik nov postopek za isti predmet javnega naročanja izvede le, če so se bistveno spremenile okoliščine, zaradi katerih je zavrnil vse ponudbe. Če naročnik zavrne vse ponudbe, ker nima več na voljo sredstev, lahko v tem primeru izvede nov postopek javnega naročanja, ker bo pridobil nova sredstva. Zato gre po mojem v tem primeru za take vrste spremenjenih okoliščin, ki narekujejo nov postopek javnega naročanja, kar pomeni, da ponudbe iz prejšnjega postopka ne smete avtomatično sprejeti, ampak počakati na nove ponudbe in izbrati tisto, ki je za vas ekonomsko najugodnejša.

Ali lahko pri opredelitvi referenc izvajalca zapišemo referenčno obdobje za storitve 5 let in ali lahko referenčno obdobje določimo ne od datuma oddaje ponudb, ampak datumsko, npr. 1.2.2013?

Zakon  jasno nakazuje, da je obdobje treh let določeno kot minimalno obdobje, ki ga naročnik